Ännu en riktigt fin resa

Tidig lördagmorgon i slutet av oktober. Så grått som det bara kan vara vid den tiden på året. Men trots det så många gode män med vänner som man kan tänka sig, som ville åka till Oskarshamn för att lära sig mer om Döderhultar'n,  till Alsterbro för att äta gott på Villa Fröjdekulla, till Kulltorp för att se glastillverkning med återanvändning som utgångspunkt och till Lenhovda för att se modern blomproduktion.

Och längst fram i bussen satt Gun Gustavsson, hon som tänkt ut, rekat, beställt och bjudit in till alla våra resor.  Dessutom höll hon reda på oss, informerade oss och spred sitt goda humör i bussen.

Inspirerande guider på museet i Oskarshamn visade oss en del av Döderhultar'ns verk och förde oss in i hans liv och tankar. Så mycket levande kultur och anledningar att fundera!

Älgkälknöl eller grillad lax var frågan på Villa Fröjdekulla. Mycket gott oavsett vad man valt, dessutom intressant att få veta varför man flyttar från Stockholms innerstad till Alsterbro för att starta restaurang och catering.

Leif Hauge i Kulltorp är mannen som hanterar glas på ett helt annat sätt än vad man brukar se i Glasriket. Här handlar det om att använda glas som redan använts till något annat t.ex flaskor och burkar. Sedan förändras råvaran till något nytt, en karaff, ett fat eller något annat användbart. Fascinerande!

Liljegrens i Lenhovda, kända för sina blommor var nästa stopp. Här kom många av oss att fundera; är det så här man gör nu för tiden när man odlar blommor och skickar ut dem till halva Sverige i miljontal. Man hade allt under full kontroll; vattning, näring och ljus för att få olika blommor  med rätt färg och rätt storlek. Dessutom ska de mogna vid rätt tid. Mycket görs med automatisk utrustning och datorisering, men än så länge finns det också människor med i produktionen. Tack för det!

Sedan åkte vi hem, fyllda av en dag som gav mycket information, god mat, mycket att fundera över och många glada skratt.

Vi ser redan fram emot nästa resa!

Kj